Професионална гимназия по туризъм и лека промишленост

"Гоце Делчев", гр. Благоевград

Лидер в подготовката на кадри за леката промишленост и услугите в Югозападна България

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „ИНОВАЦИИ В ДЕЙСТВИЕ“ 2024

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

ДЕН 01

Като част от реализирането на дейности по мобилност на НП „Иновации в действие“, от днес до 10 май 2024 г. нашата гимназия е домакин на образователна среща с колеги от 3 професионални гимназии: Професионална гимназия по ресторантьорство и хотелиерство – гр. Павел баня, Професионална гимназия по туризъм „П.К. Яворов“ – гр. Добрич, Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ – гр. Кърджали. Целта е споделянето на иновативни практики в сферата на професионалното образование, превръщайки го в все по-привлекателно и перспективно за младите хора в България.

Днешният ден стартира с провеждането на открит урок на тема „Вредите от тютюнопушенето и последствията за човека“. В него взеха участие ученици от 9 и 10 клас, като в породилата се дискусия се включиха и гостите. Урокът беше интердисциплинарен. В него се съчетаха натрупаните знания на учениците по учебните дисциплини: БЕЛ (литературен и философски прочит на „Тютюн“ на Димитър Димов), БЗО (вредите на никотина върху човешкия организъм), География и икономика (запознаване с регионите с най-голямо разпространение на тютюн – акцент върху Родопите). Дейно участие взеха и учениците от спец. „Асистент на лекар по дентална медицина“, които разказаха за вредите от тютюнопушенето върху зъбите и устната кухина, демонстрирайки техники за изработване на макет на зъб.

Денят завърши с обяд, приготвен и поднесен с помощта на ученици от спец. Кетъринг. Атмосферата беше изключително ползотворна и приятелска. Благодарим на колегите за отношението и вниманието! Целият екип на ПГТЛПБлагоевград ви желаем приятен престой и красиви спомени!

ГАЛЕРИЯ

Може да бъде изображение с 10 души и текстово съобщение

ДЕН 02

С нашите партньори по НП „Иновации в действие“ от ПГРХ – гр. Павел баня, ПГТ „П.К. Яворов“ – гр. Добрич, ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ – гр. Кърджали продължаваме да осъществяваме дейности по първата мобилност. По заложена програма, този път станахме свидетели на красотите на област Благоевград и в частност възможностите за развитие на региона като първокласна туристическа дестинация.

За целта посетихме две основни туристически дестинации в Мелнишкия край. За начало поставихме винарска изба ВИЛА МЕЛНИК – семейна винарна, производител на смели вина от местни и чуждестранни сортове с подчертано Мелнишки характер. Разполага с 300 декара собствени лозя край град Мелник и модерна винарна. По време на посещението си бяхме посрещнати от гостоприемните домакини, които ни запознаха от А до Я с процеса на винопроизводството – от брането на гроздето до бутилирането. Впечатлени бяхме от модерното оборудване и високите стандарти за хигиена, които се прилагат във винарната. Гостите ни имаха възможността да дегустират някои от най-добрите вина на Вила Мелник.

Всяко вино имаше свой собствен уникален вкус и аромат, което е резултат от внимателното подбиране на гроздето и майсторската работа на винопроизводителите. Освен вкусните вина, бяхме очаровани и от красивата гледка, която се открива от терасата на винарната.

След това вълнуващото посещение, пътят ни ни отведе до петзвездния Zornitza Family Estate Relais & Chateaux, разположен в подножието на Пирин планина, в близост до град Сандански. Това място не е просто хотел, а истински оазис на спокойствие и лукс, където заедно с нашите гости се насладихме на автентична българска атмосфера, съчетана с модерни удобства и безупречно обслужване. Горди сме, че ПГТЛПБлагоевград има за партньори в практическите си взаимодействия такива професионалисти от световна величина.

Това партньорство е от изключителна полза за нашите ученици, които имат възможност да се обучават от най-добрите. Място, където да приложат на практика теоретичните си знания и да се докоснат до реалната работа в един от най-престижните хотели в България. Zornitza Family Estate Relais & Chateaux в лицето на шеф Веселин Калев разширяват в максимална степен кулинарните хоризонти пред нашите ученици, решили да осъществят своята производствена практика на това уникално място. Запознават се с най-новите тенденции в бранша, усъвършенстват езиковите си умения и изграждат ценни контакти.

За финал на този прекрасен ден с колегите обсъдихме предизвикателствата, пред които е изправено развитието на професионалното образование в България. В неформална и приятелска атмосфера споделихме добри практики и успешни подходи с цел да мотивираме и подкрепим все повече ученици в техния бъдещ професионален път.

ГАЛЕРИЯ

Може да бъде изображение с 5 души

ДЕН 03

За финал на първата мобилност по НП „Иновации в действие“ 2024 г. се насладете на шеф Никола Тодоров от Кемпински Хотел Гранд Арена Банско, който зарадва очи, небца и души със свой прочит на класически рецепти за приготвянето на няколко вида паста. Локацията е известна – ученическият ресторант на ПГТЛПБлагоевград, оборудван с всичко необходимо за провеждането на мастър клас. Пред погледите на ученици и гости, шеф Тодоров демонстрира своите забележителни кулинарни умения.

Негови помощници при приготвянето на всички красоти, които виждате на снимковия материал са наши ученици, които имаха поредна възможност да се докоснат до таланта на шеф Тодоров. В негово лице, за трета поредна година поддържаме изключително тесни професионални отношения и комуникация с Кемпински Хотел Гранд Арена Банско, където наши ученици имат страхотната възможност да провеждат своята производствена практика.

Директорът на ПГТЛП – Благоевград, г-жа Димитрина Иванова, поздрави шеф Никола Тодоров за вдъхновението и ползотворното ни партньорство. „Пред нашите ученици и гости за пореден път доказахте, че готвенето е не просто процес на приготвяне на храна, а истинско изкуство, което изисква талант, креативност и постоянство.“ – бяха част от думите й пред всички присъстващи. Благодарим на шеф Никола Тодоров за невероятното преживяване!

Колеги и ученици поставихме финала по първата мобилност на НП „Иновации в действие“ 2024 г. с празнична вечеря в Хотел парк Бачиново, Благоевград. В неформална и приятелска обстановка всички се обединихме около становището, че това няма да е краят, а началото на едни все по-задълбочаващи се приятелски и професионални отношения. Благодарим за всичко, уважаеми колеги/приятели! За нас беше истинско удоволствие! До нови срещи!

ГАЛЕРИЯ

ПГТЛП "Гоце Делчев", гр. Благоевград

ПГТЛП "Гоце Делчев", гр. Благоевград

Последни новини

Последвайте ни