Професионална гимназия по туризъм и лека промишленост

"Гоце Делчев", гр. Благоевград

Лидер в подготовката на кадри за леката промишленост и услугите в Югозападна България

ОТКРИТ ИНОВАТИВЕН УРОК – „БЪЛГАРСКИТЕ ПРАЗНИЦИ, ТРАДИЦИИ И ОБИЧАИ ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ЕДИН МЛАД ЕКСКУРЗОВОД“

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Наши ученици показаха знания и практически умения пред широка аудитория. Това се случи, благодарение на формата „открит урок“, а главни действащи лица: ученици от 11Б (спец. “Организация на туризма и свободното време”/“Кетъринг“), 11А (спец. „Рекламна графика“) по дисциплината „Екскурзоводско обслужване“ на тема „Българските празници, традиции и обичаи през погледа на един млад екскурзовод“. Наричаме този открит урок още различен/иновативен, защото съчетава в себе си теория и практика от три дисциплини по един много естествен и любопитен за учениците начин. Техни ментори бяха колегите по специални предмети: г-жа Зорница Еленкова, инж. Анелия Симеонова и г-н Мирослав Маринов, с помощта на колегите г-жа Тинка Прокопова, г-жа Латинка Петрова и г-н Атанас Илиев. Домакин и водещ на събитието бе г-жа Димитрина Иванова – директор на нашата гимназия.

 

Учениците и техните преподаватели бяха специално уважени с присъствието на Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, г-н Методи Байкушев – кмет на община Благоевград, областният управител – г-жа Мария Димова, зам.- областният управител Христо Ангелов, г-н Ивайло Златанов – Началник РУО-Благоевград, г-жа Боряна Шалявска – зам.-кметът по образование бизнес развитие, социална политика и здравеопазване в Община Благоевград, а целта на открития урок бе – младите хора да запознаят с възможностите за развитие на туризма в Северозападния български регион, изтъквайки възможностите за духовно обогатяване или релаксация през почивните дни. Урокът премина през всички големи празници, чествани в България, за традициите и легендите, стоящи зад тях.

Водещата роля на събитието бе поверена на прекрасната Камена Иванова от 11Б клас, която заедно със своите “колеги” (съученици) от туристическа агенция “Dream School”, представи по изключително иновативен начин работата на една туристическа агенция. За целта, учениците от 11А (спец. „Рекламна графика“)  се включиха активно с изработката на различни рекламни материали – визитки, брошури и съпътстващи едно пътуване документи. Учениците от 11Б клас (спец. „Кетъринг“) пък се погрижиха през целия ден сградата на училището ни да ухае на прясно замесени и изпечени обредни хлябове. Атмосферата бе повече от приповдигната и емоционална, за което роля имаха и нашите специални гости.

 

Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим поздрави учениците и техните преподаватели за положения труд, като изтъкна все по-наболялата нужда от привнасянето на повече християнските добродетели като смирение, трудолюбие, милосърдие и търпение в училищна среда. Все по-нарастващите случаи на агресия от страна на учениците ни довеждат до тези болезнени за обществото ни констатации. Владиката допълни знанията на учениците за православните празници с интересна информация от Светото Писание.

Кметът на община Благоевград – г-н Методи Байкушев изтъкна предимствата на България като туристическа дестинация и нуждата от наистина качествен туристически продукт, който да бъде водещ фактор за учениците при тяхното професионално развитие, тъй като конкуренцията „не спи“…

„Празниците са време, когато човек трябва да се обърне преди всичко към себе си. Да погледне навътре към сърцето си и да си даде сметка дали всичко, което прави в живота си е добро или има неща, които трябва да коригира. Злото се гони с добро. Конкуренцията на пазара е огромна, влагайте любов и грижа в това, което правите!“ , с тези думи кметът Методи Байкушев завърши поздравителното си обръщение към учениците.

 

Поздравления за видяното и чутото поднесоха г-жа Мария Димова – областен управител на област Благоевград и г-н Ивайло Златанов, които направиха своеобразно обобщение на казаното от Владиката и г-н Байкушев, поднасяйки своите адмирации към учениците и техните преподаватели. Техният съвет към учениците бе да пазят и тачат българските традиции, съхранили ни като народ и идентичност до ден днешен. За ролята на семейството, като основа за изграждането на една успешна личност в житейски и професионален аспект.

Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим подари на г-жа Димитрина Иванова икона на Света Богородица с пожелание Божията майка да пази учителите и учениците и да ги води към успехи в делата им. Митрополитът се запозна с част от учениците от клуб ателие „Арт студио“ с ръководител г-жа Цветелинка Котева, които правеха първите си стъпки в изографисването на две от най-обичаните в Югозападна България икони. Тези на Св. Йоан Рилски и Рилска Богородица.

 

Г-жа Димитрина Иванова постави финала на урока, приканвайки гостите да опитат приготвеното от учениците за целите на мероприятието. „Благодаря от сърце за вниманието и отношението! Аз и моят екип поднасяме своите сърдечни поздрави към всички гости, пожелавайки си много бъдещи подобни срещи, които да мотивират учениците да показват ежедневно най-доброто на което са способни!“ – бе част от това, което сподели г-жа Иванова.

ПГТЛП "Гоце Делчев", гр. Благоевград

ПГТЛП "Гоце Делчев", гр. Благоевград

Последни новини

Последвайте ни