Професионална гимназия по туризъм и лека промишленост

"Гоце Делчев", гр. Благоевград

Лидер в подготовката на кадри за леката промишленост и услугите в Югозападна България

В ПАМЕТ НА ЗАГИНАЛИТЕ В БИТКИТЕ ЗА НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ БЪЛГАРИ

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Заупокойна литургия в памет на загиналите в битките за национално обединение български воини бе отслужена от секретаря на Струмишката митрополия отец Константин на военния мемориал в Ново село, РС Македония по случай Архангелова задушница. Ученици и техни преподаватели от ПГТЛП „Гоце Делчев“, гр. Благоевград, имаха възможността да станат част от това възпоменателно събитие и да отдадат почит на храбрите български войни, оставили костите си в името на целокупна България.
Домакини на събитието бяха българското посолство в Северна Македония и Фондация Българска Памет. Мемориалът в Ново село е възстановен през 2006 г., а впоследствие и поддържан със средства на д-р Милен Врабевски. Така от изоставено военно гробище той се превръща във важно историческо място, което се посещава от хиляди хора, решили да отдадат почит на погребаните там 71 български войници, дали живота си в битките за национално обединение.
Българският военен мемориал в Ново село, Струмишко, е паметник с национално значение за Република България и Република Северна Македония, а инициативата цели подобаващо отбелязване на значими за нашата история събития и вече повече от 16 години е пример за приемственост в отдаването на почит към героите.
Денят завърши с официален обяд за всички присъстващи като комплимент от д-р Милен Врабески.
ПГТЛП "Гоце Делчев", гр. Благоевград

ПГТЛП "Гоце Делчев", гр. Благоевград

Последни новини

Последвайте ни