Професионална гимназия по туризъм и лека промишленост

"Гоце Делчев", гр. Благоевград

Лидер в подготовката на кадри за леката промишленост и услугите в Югозападна България

С ХУМОР, ЛЮБОВ И ОТНОШЕНИЕ КЪМ ХРАНАТА

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Тънкости в кулинарното изкуство усвоиха ученици от Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“ в Благоевград. Откритият урок се проведе в учебния ресторант към гимназията, който е един от най-професионално оборудваните не само в област Благоевград, но и в цялата страна. Това констатира Мастер шеф Елица Котева, която бе специално поканена за събитието.
„Тя е страхотен готвач и кулинар, работила е в редица столични ресторанти, водила е и своя кулинарна рубрика в една от националните телевизии. Както тя се представи, не е учила в такова училище, но после животът я е сблъскал с тази професия и е останала в нея. Има огромна любов към професията и нашата идея беше точно такава, след откриването миналата година на нашия Учебен ресторант, който е професионално направен, в него да се провеждат учебните практики и учениците да прилагат това, което учат в реална работна среда“ – съобщи Димитрина Иванов,  директор на Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“ в Благоевград. Тя допълни, че подобни срещи, с известни майстори – готвачи, ще продължат и в бъдеще.
Яйца по Бенедиктински и торта „Шарлота“ бяха ястията, които приготви заедно с част учениците Мастер шеф Елица Котева. Според нея, отношението към храната е едно от най-важните условия, за да се получи вкусно ястие. Но преди всичко, трябва да има баланс между теоретичните знания и практическите умения.
„Те в момента изобщо не осъзнават колко е важна теорията и това се опитвам да им кажа през цялото време. Идеята е, когато се направят грешки в кухнята, а всеки прави такива, да не се скриеш от шефа, а да направиш така, че да не стават грешки. Защото, тази грешка след това коства на мен и на други двама, да направим нещо много бързо, за да няма последствия“ – категорична е Мастер шеф Елица Котева.
Според нея, освен хуморът и любовта, отношението към храната е тайната съставка за вкусното ястие.
„Магията е в усещането, докато пипаш един продукт. Има я и любовта към професията, разбира се, но магията, с която пипаш продукта. Целият процес, от предварителното приготвяне на храната, технологичното време за готвенето и презентирането на храната, там е магията. Да усещаш храната и да имаш отношение към нея. Защото, както са казали старите хора – „няма нищо по-голямо от хляба“ – допълни Шеф Елица Котева.
Учениците, които присъстваха на открития урок по готварство са убедени, че подобни срещи са много полезни. Някой от тях вече са решили да се посветят на тази професия, защото от нея научават различни неща, които са им полезни в живота.
Галерия: СНИМКИ
ПГТЛП "Гоце Делчев", гр. Благоевград

ПГТЛП "Гоце Делчев", гр. Благоевград

Последни новини

Последвайте ни