Професионална гимназия по туризъм и лека промишленост

"Гоце Делчев", гр. Благоевград

Лидер в подготовката на кадри за леката промишленост и услугите в Югозападна България

ДОБРИТЕ ДЕЛА СА ОКОЛО НАС

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Здравейте! На Вашето внимание представяме творба на трима наши ученици: Атанас Якимов, Борислав Витанов и Симеон Николов, които се нуждаят от Вашата подкрепа. От всички нас не се изисква нищо повече, освен да изчетем написаното от тях и дадем своя лайк „Харесаме“. Благодарим предварително от името на учениците и техните преподаватели!

Написаното от тях е е част от кампанията на Volontime – www.volontime.com – социалната мрежа за добри дела – „Будителят си ти – Добрите дела са около нас“, която се реализира с подкрепата на ING Bank N.V. – Sofia Branch . Приятно четене! 


Искам повече хора да правят като мен – да помагат на другите в критични ситуации.

В трудни времена живеем. Всеки ден ни залива информация за различни беди, една от друга по – страшни. Човешки трагедии – наводнения, пожари, катастрофи, убийства, терористични актове, различни човешки драми. Затова, когато се случи нещо хубаво, то сякаш има стократно по – висока стойност, а добри дела е имало и има около нас, стига да имаш очи да ги видиш и сърце да ги почувстваш.

Нима ще забравим Йовковия Серафим, от едноименния разказ, който се отказа от бленуваното ново палто, за да помогне на изпадналата в беда жена. Каквото името му – такава и душата му – ангелска. Ами колко доброта и сърдечност има в героите на Елин Пелин Стоян и Пена, от разказа Сиромашка радост, които дълги години чакат рожбата си Иванчо. Не само, че не са стъписани, когато в каруцата виждат подхвърленото дете, но сърцата им преливат от нежност, че Иванчо ще си има сестричка, и никой вече не е в състояние да отнеме детето от прегръдката им. Литературата изобилства от подобни персонажи, но повярвайте – те не са нереални, те са взети от действителността.

Нима отец Иван от Нови хан не е достоен да бъде класически герой? На колко нуждаещи се от различни възрасти е дал не само подслон и сигурност, но и възможност за образование. И това той го прави не с някаква користна цел, а просто от прекалена човещина.

В един януарски ден на 2016 година всички медии се надпреварваха да информират за постъпката на петнадесетгодишната Мария Стоилова от Стара Загора, която спаси от смърт шофьора на тролейбус, пълен с пътници. Момичето скромно отговаря на десетките запитвания, че не вижда кой знае какъв героизъм в постъпката си. Действала е така, както й е подсказало сърцето.

През месец април тази година станахме свидетели на проявено благородство от страна на две непълнолетни момчета от Пловдив. Намират портмоне с толкова пари, че доста дълго време биха си задоволявали желанията, но вместо да постъпят така, те издирват собственика и му връщат портмонето. А то се оказва възрастен пенсионер. Не знаем дали са проявили колебание в решението си, но важното е, че са останали верни на душевността си.

Трогателно е поведението на шофьора на училищния микробус от последните новини – Румен Архипов. Последното нещо, което прави преди да издъхне е да спаси живота десетте деца, пътуващи в микробуса. Свидетелите на случката са категорични – Водачът е извършил геройство.

Съвсем по човешки се радваме на подобни добри дела. Когато човек е отворен за доброто, той несъзнателно му подражава и така то се множи и увлича след себе си.

ПГТЛП "Гоце Делчев", гр. Благоевград

ПГТЛП "Гоце Делчев", гр. Благоевград

Последни новини

Последвайте ни